Grejanje na struju

Grejanje na struju

Grejanje koristeći električnu energiju podazumeva sem centralnog grejanja sa električnim kotlom i sobne grejalice, električne kalorifire, TA peći, elektično podno grejanje, klima urđaje, toplotne pumpe i dr. Ovaj vid grejanja najčešće se koristi u objektima gde zbog tehničkih ograničenja koje ne dozvoljavaju primenu drugog energenta ostavljaju kao jedinu mogućnost primenu električne energije.

Ne spada u jeftine sisteme za grejanje, ali za stanove manje površine gde su i instalisane snage uređaja manje, ovaj sistem grejanja je konkurentan. Ovo posebno dolazi do izražaja ako uporedimo cene opreme za grejanje električnom energijom i opreme za ostale energente kao što su gas, pelet ili čvrsto gorivo gde razlika u ceni može biti i 50% u korist električne energije. Razlika u ceni se može koristiti za nabavku termoizolacije čime se smanjuju toplotni gubici objekta i smanjuje mesečni račun za potrošenu električnu energiju. Ugradnjom akumulatora toplote odgovarajuće zapremine moguće je koristiti električnu energiju noću za zagrevanje akumulacije po nižoj tarifi čime se smanjuju troškovi grejanja. Na stranu električne energije ide i jednostavna montaža i uptreba.

Električni kotlovi koji se koriste za instalacije grejanja u stanovima su najčešće "blok kotlovi" gde se u jednom uređaju nalaze svi potrebni sigurnosni, merni i regulacioni elementi. Uređaji su kompaktih dimenzija, potpuno bešumnog rada i nije problem naći im odgovarajuće mesto u stanu. Rad ovih kotlova je potpuno automatski i karakteriše ga modulacija snage i ekonomično angažovanje električne energije. Kotlovi se prilključuju na izvor trofaznog napona, mada pojedini proizvođači u ponudi za manje snage do 9 kW imaju mogućnost povezivanja i na monofazni napon. Kotlovi sadrže i cirkulacione pumpe sa funkcijom deblokade i automatskim ispuštanjem vazduha.

Grejanje po principu toplotnih pumpi je trenutno najisplativiji, najjeftiniji način grejanja, ako se izuzmu veća početna ulaganja. Jedino toplotna pumpa daje više kW toplote od potrošene količine električne energije. Ulaganje u sistem grejanja pomoću toplotnih pumpi garantuje najbrži povrat uloženih sredstava. Kroz uštedu na ceni grejanja na ovaj način se uložena sredstva vrate za oko pet godina. Uglavnom se poenta baca na grejanje , mada jedno sveobuhvatno rešenje toplotnom pumpom, pored grejanja rešava i pitanje rashlađivanja u vreme vrućina kao i pitanje zagrevanja sanitarne vode.Izrada sajtova: Blue City Media

Copyright Metacon d.o.o. 2015
Savska 2a, Ostružnica